10 juni 2011 Duikweekend Wijchen-Alverna.

Alverna,een idylisch, landelijk gelegen plaatsje onder de rook van Nijmegen.
Dat is de plaats waar Duikteam Leudal leden met hun familie en partners dit jaar de tenten opslaan en caravans waterpas proberen te plaatsen.
Door 14 personen was  er deze editie van het Pinkster-ritueel   geboekt  op ” Recreatieoord ALVERNA”.
Op het einde van de dag  stonden 12 personen, verdeeld over 4 caravans en 3 tenten en een club tent in een cirkel opgesteld op een leuke plek op het kampeergedeelte.

Iedereen had er weer zin in, in de jaarlijks terugkerende weekend trip waar gedoken , gelachen, gegeten en gedronken wordt.   Kortom waar weer van alles zou  gebeuren waar we toen nog geen weet van hadden………………….

 
Vrijdag  10 juni:
 ’s middag arriveerde iedereen, verdeeld over de middag, op de kampeerplaats.
De begroetingen zijn hartelijk en uitbundig.  De tenten en caravans worden op hun plaatsen gezet en ingeruimd.
Het wordt al heel snel duidelijk dat iedereen eraan gedacht had dat er vooral geen dorst geleden moest worden en dat er op de tafel ’s avond ook snacks zoals chips, nootjes, kaas ,worst, ed moesten staan.
Andere campinggasten  moesten zich op zijn lip bijten, zich afwenden van het publiek en een traantje weg pinken bij het zien van zoveel  saamhorigheid en teamgeest, gebundeld in één duikteam.
Overwogen word om, nadat iedereen gesetteld was, nog een duik te maken in een naburige plas.
Omdat de laatste leden nog niet gearriveerd waren en de club tent nog een centrale plaats moest krijgen, gingen uiteindelijk een paar leden die middag nog duiken.
De rest ging naar de campingbar annex snackbar. Na de frites en snacks werd er in de bar nog een paar glazen gedronken en
probeerden een aantal leden de kunst van het biljarten waar ze ooit in hun jeugd zo goed in waren, weer naar boven te halen.
Nadat de pogingen tot caramboles grotendeels stierven in schoonheid, werden deze pogingen uiteindelijk maar gestaakt.
Op het kampeer gedeelte werden tafels, stoelen en lampen bij elkaar gezet in de groene club tent.
De (koel)kasten gaan open en binnen no-time zit iedereen gezellig drinkend, lachend en snackend met elkaar te kletsen en te
lachen, in de inmiddels niet meer weg te denken groene club tent.
Wederom bleek dat de mix van deze personen een garantie was voor leuke (duik)anekdotes, doorspekt met moppen, gevatte antwoorden overgoten met een Belgische beeldspraak.
Hoe later het werd, des te vaker leek het er op dat de andere campinggasten juist de weg langs de club tent namen om iets van de gezelligheid van deze Limburgers mee te krijgen.
Na middernacht was het voor de eerste dag welletjes en gingen de duikteamleden naar tent of caravan.
Een duikteamlid was al eerder afgehaakt maar dat was bittere noodzaak en zeker niet onverstandig.
De camping kan gaan slapen……………

Zaterdag 11 juni:
Het weerbeeld is deze morgen niet eenduidig, en dus is het nog even afwachten welke kant het uitgaat.
De camping komt in beweging en de duikers met hun gezin verschijnen een voor een ten tonele.
Het ontbijt wordt her en der klaar gezet en iedereen analyseert de vorige dag en avond.
Maar niemand vergeet eerst  “bezorgd” te informeren hoe toch met het duikteamlid is vergaan die zo vroeg de stee opzocht.
Wat er gebeurd is verwijst hij telkens door naar zijn partner die het verhaal in geuren en kleuren telkens weer uit de doeken doet.
Wat ons gewaardeerd lid er uit eigen ervaring aan toe kan voegen is: “Da’s raar het laatste wat ik me herinner is dat het licht was, wat ik vervolgens constateer is dat het nog steeds daglicht is. Wat is er met de nacht gebeurd?”.
Eenstemmig wordt besloten om die dag in “De Groene Heuvelen” in Bergharen te gaan duiken. Daar gearriveerd worden de duiksets  opgebouwd en de buddyparen samengesteld.  Joke Klerks gaat haar 1ste van 2 buitenduiken met nitrox maken.
Haar partner vindt het na zelfreflectie van persoonlijk functioneren het verstandig om duiken vandaag over te slaan en de
frisse lucht maximaal zijn werk laten doen en de restjes alcohol van afgelopen nacht uit zijn lichaam te elimineren.
De duiken verlopen elk voorspoedig. Iedereen heeft wel iets gezien en/of gevonden, maar zijn ze het er allemaal min of meer over eens: dat het zicht niet geweldig was.
De mensen die niet gedoken hebben, zijn gaan wandelen en hebben belangrijke informatie vergaard voor het duikteam over de opnieuw in te richten duik stek “De Groene heuvelen”; een plaatselijke duikclub is bezig dit te realiseren.
Een wegrestaurant in de buurt wordt bezocht om de inwendige mens te versterken en voor te bereiden op wéér een gezellige avond op de camping.
Het is vandaag geen geweldig weer geweest, maar duikteam leudal klaagt niet zo snel.
Lachsalvo’s overstemmen maar net, het klinken van flessen en glazen.  Het is weer gezellig geworden, maar daar twijfelt  inmiddels niemand meer aan.
Na middernacht doven de lichten in de club tent; Duikteam leudal gaat slapen.
De camping zucht…….
 
Zondag  12 juni:
Stralende zonneschijn en een lekkere temperatuur. Vandaag staan 2 duiken gepland.
De 1ste, de vooraf besproken duik naar het onderwaterhuis “Aquavilla” in de Berendonck een plas tussen Wijchen en Dukenburg.
De 2de duik gaat plaats vinden in “De Beldert” een bekende duikstek aan de rand van Tiel.
Aangekomen bij de Berendonck worden verzorgd met koffie en thee van het huis.
Nadat de hele “staff” van de Berendonck is gearriveerd en alle voorbereidingen voor de dag zijn getroffen zijn wij aan de beurt.
We krijgen van Dolf, alias John Wayne, een briefing hoe alles in zijn werk gaat en wat er van ons verwacht wordt.
Aquavilla is een huis onderwater waar continue adamlucht in gepompt wordt en een permanente videobewaking heeft. Voor aanwijzingen en evt. calamiteiten is er een telefoonverbinding.
Er wordt koffie en koekjes in een drukcylinder gedaan  om mee naar het huis te nemen.
De buddyparen verdwijnen na elkaar, met voldoende tijd ertussen, richting onderwaterhuis.
Het zicht is redelijk en een touw verbonden aan het platform op het huis en een naar de ingang van het huis vergemakkelijkt  de eerste meters in de Berendonck.
De ingang van aquavilla is vandaag op ca. 16.5 mtr diepte.
Allemaal in het huis aangekomen wordt er koffie met koekjes geserveerd door het cateringsbuddyteam Martijn en Wil.       Een heel aparte ervaring om op diepte koffie te drinken. William krijgt in het huis een telefoontje van zijn zoon
Kian die boven nauwlettend de verrichtingen van zijn vader in het huis gade slaat via de 3 camera’s.
We proberen om een deuntje te fluiten, maar dat is in dit huis dat op overdruk staat niet mogelijk, heel apart.
Aangezien we de maximale verblijftijd van 20 minuten naderen krijgen we dit van “John Wayne” te horen en verlaten we aquavilla. Enkele buddyparen verkennen de omgeving van het huis nog naar andere objecten. Na ongeveer een uur staat iedereen weer op het droge, en een ervaring rijker.
Nadat we een tussenstop bij “Mc Donalds” hebben gemaakt, gaat het verder naar “De Beldert” bij Tiel.
Hier liggen als belangrijkste objecten een cockpit van een boeiing, een geheel opgetuigd zeilschip en een wrak van een kotter.
Er is een vulstation waar het vullen erg lang duurt door de vele duikers die er zijn.
Er is catering, een overvolle duikwinkel en je kunt er spullen huren voor andere watersporten zoals plankzeilen en kanoën.
Als alle flessen eindelijk gevuld zijn, gaan de Buddyteams allen op zoek naar de objecten. Het zicht is belabberd en de touwen die her en der onder water gespannen zijn moeten vaker dan eens als een houvast dienen voor de objecten te vinden.
Na een uur is iedereen weer uit het water en kunnen de duikspullen weer opgeborgen worden.
We richten onze viziers weer op recreatiepark “ALVERNA” waar voor één lid wel een héél aparte gast wacht die normaliter niet uit het water komt : Neptunus (Tholen.)
Het teamlid in kwestie heeft in het verleden hoogst persoonlijk meegeholpen bij een eerder “Dopen van geslaagde duikers”, wie  kaatst als hij een kuil graft voor een ander moet de bal verwachten en zeker op de blaren zitten.
Neem water en een niet bepaald krenterige hoeveelheid  bakmeel. Schud het uit over het hoofd en lichaam. sla er een of twee eitjes op stuk en maak het geheel af met een niet bepaald welriekend geurabstract van stinkkaas.
Laat het geheel even rijzen en je hebt de ingrediënten voor een 100% zekerheid van veel zeep, shampoo, lang schrobben onder de douche en een knalrode, zeer gevoelige huid.
“Maakt niks uit, Ik moest toch nog douchen”, word niet erg serieus genomen.
Er word “chinees” gehaald om de Pinksterweekend-duik trip 2011 waardig af te sluiten. Tijdens het eten wordt al snel te trend gezet voor de rest van de avond; moppen tappen en dus veel lachen!
De moppen , leuke verhalen en anekdotes leveren de nodige lachsalvo’s op en met een glas wijn of bier vordert de avond snel, erg snel.
Iedereen  wil niet te laat gaan slapen want morgen moet er ingepakt worden.
Dit was de laatste avond van duikteam leudal, voor dit jaar op Recreatiepark “Alverna”.
Morgen gaat iedereen z’n eigen weg.
De camping weent………..
 
Maandag 13 juni:
Tenten worden afgebroken. Auto’s en caravans worden ingeruimd en alles wordt stormvast gesjord voor een probleemlose terug reis. De kampeerplaats word netjes opgeruimd en van de laatste restjes papier e.d  ontdaan.
Rond het middaguur is het zover;
Iedereen wenst elkaar goede reis en bedankt elkaar voor de gezelligheid, aanwezigheid en de lol.
Een voor een rijden de auto’s van de parkeerplaats.
Maar niet zonder even te stoppen, om te kijken en te glimlachen.
De camping wuift…………. En wij? Wij bedanken recreatiepark” ALVERNA”  te Wijchen-Alverna voor de gastvrijheid.