28 december 2012 Race-badkuip gelicht…

Meerdere leden van ons duikteam hadden hem al vaker zien liggen in De Boschmolenplas. Velen waren er toevallig bij uitgekomen, anderen wisten hem te liggen

Een heuse badkuip met buitenboordmotor! Wellicht roemloos gezonken in het zicht van de haven.

Vaker dan eens werd dan ook tijdens clubavonden het idee gelanceerd of het mogelijk zou zijn dit vaartuig te lichten en naar een meer toegankelijkere locatie te verplaatsen zodat meer duikers er van zouden kunnen genieten.

In het najaar van 2012 werd er een boei aangemaakt zodat hij gemakkelijker te traceren was als het plan voor lichten meer gestalte had gekregen.

Toch duurde het nog tot vandaag, 28-12-2012, voor het bergingswerk zou beginnen.

Tijdens het voorbereiden was al duidelijk dat er twee hefballonnen aan te pas moesten komen om het gevaarte te lossen uit de zuigende bodemstructuur omdat die hem niet zomaar zou laten vertrekken.

Een hefballon aan de buitenboordmotor en een hefballon middels een lijmklem aan de voorkant, een aantal duikers en een tractor met aanhanger om hem te vervoeren naar zijn nieuwe ligplaats.

Zo zou het moeten lukken.

Door het slechte weer was de instapplaats een gigantische modderpoel geworden en was het geen optie om dicht bij de instapplaats de auto’s te parkeren en om te kleden in de voorgeschreven “badkleding”.

Eerste uitwijk-locatie om te parkeren en om te kleden was de tegenovergelegen parkeerplaats van De Appelen boer.

Maar al gauw bleek dat het lichten van deze badkuip veel duikers en toeschouwers op de been had gebracht en de parkeerplaats snel vol liep.

Dáár was De Appelen boer niet bepaald laaiende enthousiast over. Terecht natuurlijk!

Snel werd er overleg gevoerd en bleek de parkeerplaats van recreatiepark De Heelderpeel meer geschikt te zijn.

De hele colonne, de tractor voorop, verplaatste zich naar deze parkeerplaats.

Omgekleed en na alles nog een keer doorgesproken te hebben namen de duikers plaats op de aanhanger en ging het hele gezelschap naar de instapplaats. Twee auto’s met toeschouwers volgenden in het karrespoor.

De uitrusting werd aangedaan, buddyteams samengesteld, (onderwater)fotocamera’s op scherp gezet en we koersten richting badkuip.

Daar aangekomen werd de hefballon aan de motor vast gemaakt en de lijmklem gemonteerd.

Als laatste werd de ballon met de lijmklem verbonden en werden de hefballonnen opgeblazen.

De tand des tijd, geholpen door de roestende werking van het water, zorgden ervoor dat de achterste ballon met de kap van de buitenboordmotor naar de oppervlakte vertrok.

Dus werd ook de tweede ballon ook aan de lijmklem vastgemaakt en zou het hele gevaarte verticaal gelicht worden.

Tergend langzaam liet de grindplasbodem zijn vaartuig, dat gevuld was met bodemzand, los en begon het aan zijn reis naar de nieuwe locatie.

Naar mate er meer zand uit de badkuip viel ging het steeds sneller en op het laatst schoot het als een raket naar boven.

Het slepen naar de waterkant was het gemakkelijkste gedeelte van de operatie. Tot hij vastliep op de bodem.

Maar daar konden de toeschouwers ook nog hun steentje bijdragen aan deze bergingsaktie door gezamenlijk de badkuip het laatste stukje op het droge te trekken.

De Boschmolenplas heeft een van zijn geheimen prijs gegeven en wij zijn een duikobject rijker.