2 juli 2009 Unieke teamprestatie
Van onze verslaggever uit Thorn
Duikteam Leudal volbrengt unieke teamprestatie
We schrijven donderdag 2 juli 2009 als er zich om 18.15 uur een groep mensen gehuld in witte T-shirts met blauwe bies verzameld langs de Maasplassen ten zuiden van het witte stadje Thorn. Navraag leert dat al deze mensen lid zijn van Duikteam Leudal, volgens kenners de meest gezellige en unieke duikclub in de regio. De heren en dames hebben zich niet zo maar verzameld vanavond, zo blijkt. Ze zijn hier met een ”speciale jubileum missie”, namelijk het in ere herstellen van ”das wrack”, een klein plezierjachtje dat gelegen is in het wrak van een groot baggerschip in de plas de Grote Hegge.
Regisseur van deze unieke gebeurtenis is Martijn Westenburgen, een recent geridderde PADI instructeur. Na een grondig in elkaar gezette voorbereiding, waarbij geen enkel detail onbeschouwd is gelaten, volgt er om 18.35 uur een overduidelijke briefing waarin alle details met de deelnemers worden besproken. Menig deelnemer moet zich beheersen om geen vreugdesprong van enthousiasme te maken bij het ontvangen van de taken. Enkele deelnemers geven bij mij aan zelfs 25 ”standaard Bosmolenplasduiken” te willen inleveren om deelgenoot te mogen zijn van deze speciale missie. Nadat de taken verdeelt zijn gaat ieder team op zijn eigen manier de voorbereidingen treffen, voor zijn onderdeel van de missie. Inmiddels stromen de toeschouwers in ruime getalen toe. Niet in de laatste plaats door het imposante 85 meter lange schip van kapitein en Duikteam Leudal lid Wil Klerks, dat op ongeveer 45 meter voor de oever imponerend voor anker ligt.
Lees snel door klik hieronder
Het eerste team, bestaande uit Berry en William, gaat te water om onder begeleiding van ‘kapitein in opleiding’ Simone de missie te starten. Hun taak is om twee dikke scheepstouwen aan de voor en achterkant van het baggerwrak te bevestigen zodat deze een stabiele basis vormen om het schip van Wil aan te bevestigen. Na enkele stevige knopen te hebben aangebracht, komen de heren zichtbaar voldaan boven water en kan kapitein Wil zijn bijzondere verrichtingen gaan uitvoeren. Volledig feilloos manoeuvreert Wil zijn schip tussen de touwen en nadat hij de stuurknuppel heeft overgegeven aan zijn vrouw Joke, ziet hij er persoonlijk op toe dat de touwen stevig aan zijn schip worden bevestigd.
De stabiele basis is gelegd, het tweede gedeelte van de missie kan beginnen. Op de kant prepareren Twan, Gerard, Joost, Arno en Jo de 7 vaten die er straks voor moeten gaan zorgen dat het kleine wrak zijn rustplaats behoedzaam kan verlaten. De vaten zijn voor aanvang van de missie al zorgvuldig aangepast aan hun nieuwe taak door meester technicus Joost. Met uiterste nauwkeurigheid heeft hij kranen en afsluitdoppen op de vaten gemaakt, waardoor straks in het wrakje de inhoud van de vaten veranderd kan worden van water in lucht.
Nadat de vaten geprepareerd zijn worden ze langzaam met water gevuld totdat ze een neutraal drijfvermogen krijgen, waarna Berry, Arno, Twan, William, Jo en Joost ze naar de boei brengen die markeert waar het kleine wrakje gelegen is. Hierna worden alle vaten tot zinken gebracht op deze plek en door Jo, Twan en Joost vakkundig en uiterst stevig aan het kleine wrak bevestigd. Nadat de speciaal door Joost voor deze missie vervaardigde 10 meter lange compressorslang, met uiterst zeldzame Duikteam Leudal nippel, naar het kleine wrakje gebracht is worden de 7 vaten door Twan en Joost gevuld met lucht.
Kapitein Wil vertelt me dat de fiere kraan die op het achterdek staat maximaal 2000kg kan dragen. Om te voorkomen dat de kraan afbreekt moeten de 7 tonnen er voor zorgen dat ze de kraan gaan helpen het ruim 3000kg wegende wrakje te gaan tillen. Als de vaten gevuld zijn met lucht kan de kraan in stelling worden gebracht. Berry en William brengen, in uiterst stoffige omstandigheden, de banden op de juiste plaats aan en inspecteren voor de laatste keer alle getroffen maatregelen op het wrakje. Met een overtuigend OK-teken richting regisseur Martijn bevestigen ze dat alles in orde is. De kraan wordt aangezet en heel voorzichtig worden de lijnen strak getrokken. Heel behoedzaam wordt het kleine wrak naar boven getild. De strakke blikken van alle deelnemers verraden dat de spanning nu oploopt; zal alles goed gaan? Wil geeft als eerste een bevestigende knik naar alle deelnemers. Het wrakje komt los van de grond en komt langzaam boven water. Eenmaal aan de oppervlakte ontstaat een prachtig schouwspel van lachende gezichten en hevig flitsende fototoestellen. Gerard bevestigt een touw van het wrakje naar de boot van Wil, waarna de regisseur Berry en William verzoekt de 2 scheepstouwen waarmee het schip van wil aan het grote wrak bevestigd is los te maken. Nadat Berry en William deze taak naar behoren hebben uitgevoerd, zet Wil voorzichtig koers richting de nieuwe en hopelijk laatste rustplaats van het kleine wrakje.
De nieuwe ligplaats is bepaald door zorgvuldige metingen van Joop en Jac. Zij hebben geprobeerd om de geschiedenis van het wrak in ere te herstellen door de boei voor de laatste rustplaats zo nauwkeurig mogelijk bij de oorspronkelijke ligplaats van het kleine wrak te plaatsen. Als Wil, met het wrakje hangend aan zijn enorme schip, bij de markeringsboei is aangekomen gaat opnieuw het anker uit. Ook nu weer is de spanning op alle gezichten te zien. Het laatste onderdeel van de missie start, het zal toch niet meer fout gaan. Berry en William Laten langzaam lucht uit de vaten in een door Martijn bepaalde volgorde. Een prachtig schouwspel voltrekt zich vanaf de boot van Wil als het kleine wrak met luid gekraak langzaam de diepte van de plas ingaat. Heel kalmpjes verdwijnt het wrakje uit het zicht van de toeschouwers aan de oppervlakte. Met een doffe klap horen alle aanwezigen dat het wrak de bodem bereikt heeft. Berry en William dalen af om te kijken hoe het wrak terecht gekomen is. Het 3000 kg. zware wrakje heeft voor een heleboel stof gezorgd, waardoor het zicht tot het laagste niveau gedaald is. Door het slechte zicht koste het hun enige tijd om de banden, waarmee het wrakje aan de boot van wil bevestigd is, los te maken. Nadat de kraan de banden heeft opgetakeld is de missie volbracht en word er door alle aanwezigen opgelucht adem gehaald.
Om 23.15, bijna 5 uur na aanvang van deze unieke missie, begeeft het kleine wrak van Thorn zich weer op zijn oorspronkelijke bestemming. Als gevolg van een unieke teamprestatie van een groot aantal leden die, ieder met zijn eigen specialisme, met volledige overgave deelnamen is de geschiedenis in ere hersteld en is de duikstek de Grote Hegge een markant punt rijker.
Onder het genot van een, door Wil beschikbaar gesteld, ijskoud biertje werd er door alle aanwezigen geproost op een fantastische dag en een geslaagde missie.
In de toekomst kunnen vele andere duikers hun kompasvaardigheden testen in deze plas en zal er door hen ongetwijfeld hevig gespeculeerd gaan worden over de exacte nieuwe ligging en van het kleine wrak te Thorn. Aangezien de leden van duikteam Leudal dit mysterie graag in leven willen houden blijft de exacte locatie voorlopig geheim.
Een speciaal woord van dank gaat uit naar Wil en Joke voor het beschikbaar stellen van hun schip en verder aan alle deelnemers, partners, leveranciers, en andere aanwezige toeschouwers voor het mogelijk maken van deze unieke duikbelevenis.