25 & 26 juni 2011. Duikteam Leudal nadrukkelijk aanwezig op de havendagen Maasbracht 2011

Vanuit de organisatie van de Havendagen Maasbracht 2011 kreeg het bestuur van dit Duikteam de vraag of er interesse was om aanwezig te zijn op het 2-jaarlijks terugkerend evenement. We mochten dan op 25 & 26 juni ons Duikteam en het duiken in het algemeen, promoten met een duik tank en een zelf in te richten, promotiestand.

Over één ding waren we het allemaal eens; Deze twee dagen werd ons een unieke kans geboden om ons te presenteren aan een breed publiek en dan moest er zo weinig mogelijk aan het toeval overgelaten worden. De organisatie moest staan als een klok!

Maar zou het aanslaan en konden we deze unieke kans omzetten in succes?

We wisten toen nog niet, hoe goed het zou aanslaan!!

 

 

Waar moest het kernpunt van het organiseren liggen? Publiek trekken! dát moest het worden en dáár moest de organisatie zich op toe spitsen.

Jongeren moesten geprikkeld worden maar ook het wat oudere publiek moesten het interessant genoeg vinden om de presentatie van Duikteam Leudal van dichtbij te bekijken.

Er werden kleurige én informatieve posters gemaakt en in de omliggende dorpen en steden opgehangen en verspreid. Ook werden adreskaartjes en info-folders gedrukt.

Er moesten duikattributen getoond worden die bij het duiken gebruikt worden.

Belangrijk was dat leden van het team bijna doorlopend in de tank aanwezig zijn voor demonstraties.

Mensen moesten uitgenodigd worden om zélf eens te ervaren hoe het is om onder water te ademen.

Er werden duikpakken geregeld in vele maten en een tent als omkleedgelegenheid.

Foto’s die door de leden op duikstekken in binnen- en buitenland gemaakt waren, werden middels een fotocollage afgedrukt op een canvast doek. Een eye-catcher bleek later!

De bezoekers moesten als het ware naar de promotiestand en de duik tank toe getrókken worden.

Meerdere leden maakten daarvoor een heus dambord van RVS met damstenen uit natuursteen om onder water te kunnen dammen.

Dat bleek een lumineus idee, het publiek reageerde enthousiast.

Ook dachten we wel een idee te hebben waardoor bezoekers het bijna onmogelijk gemaakt werd de promotie stand niet te bezoeken: een gratis prijsvraag waarbij een schitterende Canon powershot SX220HS fotocamera met twee gratis dierentuinkaartjes te winnen was. Tevens kreeg de winnaar een gratis duik les in het zwembad in Heythuysen.

Als laatste, maar zeker niet het minst belangrijke, duidelijke eerlijke informatie verstrekken.

Duiken is zeer zeker geen elitesport.

Dus moest er informatie gegeven en getoond worden waaruit duidelijk werd dat duiken zéér laagdrempelig is en bereikbaar voor een heel groot publiek.

Omlijst dat alles met een club van enthousiaste, fanatieke, praatgrage duikteamleden onder een stralend zonnetje en je hebt de succesformule, die hoop en belofte volledig waarmaken.

 

Zaterdag 25 juni.

De dag begint vroeg voor het team dat de promotiestand moet gaan inrichten.

We staan op een centrale plaats aan de haven. Er zijn vervelendere plekken om te staan. Nee, dit is een prima plek waar het publiek langs komt. De toegewezen marktkraam wordt in elkaar gezet en “waterdicht” gemaakt met inderhaast opgehaalde dekzeilen van onze (voort)varende voorzitter .

Naast de duik tank, die daar donderdags geplaatst, en vrijdags is gevuld, en vanaf toen langzaam opgewarmd is naar ± 22C, verrijst een kleurrijke, informatieve stand die veel positieve reactie van vroege bezoekers ontlokt.

Maar,…..het regent!

Buienradars worden geraadpleegd en bezorgd wordt er naar de donkere lucht gekeken. Is alles voor niets geweest?

Nee hoor iedereen blijft er in geloven. In de loop van de ochtend klaart het enigszins op en het wordt droog.

Je krijgt wat je verdient

De promotiestand word redelijk druk bezocht. We ogen veel bewondering en er wordt belangstellend geïnformeerd naar de meest uiteenlopende duikzaken. Later op de dag wagen een paar jongeren een duik in de duik tank. Maar het is dan al laat.

De eerste dag van Duikteam Leudal op de Maasbrachter havendagen loopt ten einde.

Een paar jongens vragen of ze nog een duik mogen maken. Morgen, nu gaan we alles opruimen en inpakken.

Morgen, dan moet het dan toch gaan gebeuren. En het gebeurde, niet normaal zeg!!

 

Zondag 26 juni

Dit is normaliter, volgens de organisatie, de meest drukbezochte “havendag” van het evenement.

‘s Morgens verzamelen de eerste leden zich op de markt om de promotiestand weer kleurig in te richten en alles in gereedheid te brengen, als om 11:00u  de markt officieel open gaat.

Vandaag hebben een groot aantal leden aangegeven dat ze in de loop van de dag een helpende hand willen toesteken waar dat nodig is.

Dat zou ‘s middags ook hard nodig zijn!

De zondagmorgen verloop relatief rustig en relaxt, maar het begint wel steeds drukker te worden op de markt.

’s Middags melden de eerste “proefduikers” zich bij de duik tank en als één schaap over de dam is…….

De Duikteam leden krijgen het steeds drukker met informatieverstrekking, uitleg over de proefduik, behulpzaam zijn bij het opbouwen en aantrekken van de duikspullen,

Vrij snel moet er een wachtlijst aan gemaakt worden omdat het anders te druk wordt in de duik tank.

Snel worden taken en randwerkzaamheden van elkaar overgenomen en uitgevoerd.

Dit is waar we het voor opgezet en georganiseerd hebben. Het loopt als een trein.

Vele mensen, jong én oud wagen een proefduik en er wordt massaal geschat op de inhoud van de duik tank.

Een aantal bezoekers, die al vertrouwd zijn met het duiken, melden zich aan voor een “opfriscursus’ duiken en een er wordt een begin- en gevorderde cursussen geboekt.

Tel daarbij op dat er een behoorlijk aantal mensen zich opgegeven hebben voor een uitgebreidere introductie duik in het zwembad, en je kunt spreken van een geslaagde missie op de Havendagen Maasbracht 2011.

 

Zelfs de organisatie van de havendagen is het succes van Duikteam Leudal op de Havendagen niet ontgaan. Het bestuur van Duikteam Leudal ontving, als antwoord op een bedankbrief aan de organisatie, de vraag om in 2013 weer aanwezig te zijn op de havendagen Maasbracht 2013.

De officiële uitnodiging zou vanzelf in de bus vallen

Leuke opsteker, voortgekomen uit een gesprek met een bezoeker, is verder de wetenschap dat Duikteam Leudal waarschijnlijk op 30 maart Koninginnedag 2012 weer op een markt mét duik tank aanwezig is. Uitgenodigd door een bezoeker uit Susteren.

Hiermee is het voor iedereen wel duidelijk dat Duikteam Leudal zichzelf deze Havendagen Maasbracht 2011 een hele grote dienst heeft bewezen. TOP!!