21 juni 2013 Urisee oostenrijk

Urisee

Beste Duikvrienden van duikteam Leudal,

We hebben een hartstikke leuk weekend beleeft aan de Urisee in Oostenrijk. Ik zal proberen jullie hiervan een beeld te schetsen om jullie te motiveren om bij een volgende gelegenheid mee te gaan.

 

Vrijdag 21 juni zijn Joost, Martijn en Theo zijn zo rond 11.00 uur vertrokken en waren zo rond 18.00 op de plaats van bestemming. Wij, Bert, Remco, Ben en ik zijn wat later vertrokken en werden zeer welkom ontvangen zo rond 20.00 uur bij Sport Hotel Urisee. We konden nog net aanschuiven voor het avondeten. En natuurlijk stond wienerschnitzel op het menu, eenvoudig maar wel lekker!

IMG 7650

Na het avondeten heeft Martijn een uitgebreide briefing gegeven over het duiken in de Urisee.

Ook hadden ze in het Hotel halve liter glazen waar ze een mengsel in opdiende wat bestond uit hoofdzakelijk water met een schuimrand, dat vond gretig aftrek. Je kunt je dan ook voorstellen dat er weer menig verhaaltje de ronde maakte.

IMG 7522

IMG 7524

 

Zaterdag 22 juni zaten we met z’n alle om 8.30 uur aan het ontbijt. Lekker rustig want in het Hotel waren naast ons nog twee andere groepen duikers voornamelijk Duitsers en we weten; die zijn heel rustig en beleeft. Na het ontbijt heeft Martijn een zeer uitgebreide instructie verzorgt over duiken op grote hoogte. Deze instructie heb je echt nodig om veilig te duiken er kwamen zaken aan de orde waar ik geen notie van had maar die belangrijk zijn bij het duiken op hoogte.  Oke, toen begon het “echte werk” waarvoor we naar Oostenrijk zijn gegaan de eerste duik in de Urisee. We zijn met drie groepen in het water gegaan.

IMG 7616IMG 7643

 

 

Ik zat in de groep met Bert en Ben, wij hebben langs de linkerkant gedoken en zijn niet dieper gegaan dan 24m. Remco en Joost hebben hetzelfde gedaan maar dan via de rechterkant. De plas kenmerkt zich door variatie in steile rotsachtige wanden en  geleidelijke zandachtige kanten. Martijn en Theo hebben via de linkerkant van de plas het diepste punt op gezocht. Er is een lichte begroeiing en er zitten wat vissoorten in. De temperatuur zit tussen de 6 en 10 graden Celsius. Het zicht is goed. Op een aantal plassen liggen wat attributen en zijn resten van wandelpaden te zien.  Na de duik was het voor de mensen met wat minder conditie een “klim”om met uitrusting bij het hotel te komen. Daar zijn goede faciliteiten om je set op te bouwen en om je duikspullen op te bergen.

IMG 7610

Tussen de middag zijn we met z’n alle naar het dorpje gegaan om ergens wat te eten en om er wat rond te kijken.

IMG 7594IMG 7597

Zo rond een uur of drie hebben we een tweede duik gemaakt in de Urisee. Martijn, Joost, Ben en Remco hebben s’avonds nog een nachtduik gemaakt. We waren het er over eens dat we er goed gedoken hebben. Kipfilet met spinazie was even wennen maar goed in totaal met soepje en toetje vormde het een totale maaltijd. Als het donker is, het werk erop zit, en je gegeten hebt, dan is het tijd voor gezelligheid en die was er in ruime mate ook die halve liter glazen met een schuimrandje werden op een beschaafde manier genuttigd.

IMG 7685IMG 7698

Zondag 23 juni zijn we na het ontbijt bij het Hotel vertrokken om elders te duiken. Na wat omzwervingen zijn we beland bij de Blindsee. Deze plas kenmerkt zich door het fijt dat hier een aantal jaren geleden een aardverschuiving heeft plaatsgevonden waarbij een gedeelte van de begroeide berghelling in het water is geschoven inclusief de begroeiing. En die begroeiing met namen de boomstammen met takken waren nog heel goed te zien. Het gaf een prachtig beeld onder water. Ook zat hier veel vis. We hebben hier twee duiken gemaakt en afgesproken dat als we weer naar Oostenrijk gaan deze plas zeker niet overgeslagen wordt. Het weer was wat miezerig maar dat kon de pret niet drukken.

IMG 7804IMG 7797

In de buurt van de Blindsee hebben wij gegeten. Schnitzel, grill teller en pizza, in een authentiek Oostenrijks restaurantje. We hebben daar het weekend afgesloten met de conclusie dat we er met z’n alle van genoten hebben. Bert, Ben, Remco en ik zijn van daaruit naar huis gereden. Joost, Martijn en Theo zijn terug gegaan naar het Hotel en zijn de volgende dag naar huis gereden.

 IMG 7763IMG 7812

Ik kan alleen maar zeggen waar ik mee begonnen ben het was een hartstikke leuk weekend. We hebben prachtige duiken gemaakt, gezellig met elkaar een aantal leuke avonden beleeft en geproefd van de Oostenrijkse sfeer met een duikteam gezelligheid. Martijn, Joost en bestuur van Duikclub Leudal bedankt hiervoor.

 

Paul Derks